Британските депутати отхвърлиха предложението за отлагане на Брекзит

Снимка: Архив

Брекзит няма да бъде отлаган – това решиха британските депутати, които гласуваха серия от поправки на споразумението на Тереза Мей.

С 327 гласа „против” и само 39 гласа „за” те отхвърлиха предложението за отлагане на брекзит и датата за напускане на общността остава 29 март.

Целта на тази поправка, внесена от опозицията, беше да се предотврати излизането на страната от ЕС без сделка, информира БТВ. Тереза Мей призова за положителен вот за друго предложение – да се търси алтернативно споразумение за ирландската граница. То обаче беше прието и народните представители дадоха мандат на британския премиер да се върне в Брюксел.

Мей ще преговаря с европейските лидери и ще се опита да промени позицията на ЕС, че сделката е затворена. Това мнение потвърди днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Беше гласувана и поправката, която отхвърля брекзит без сделка, но тя няма задължаващ характер. Британските депутати отхвърлиха предложението излизането от ЕС да се отложи, ако няма сделка до края на февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа