Британският актьор Ралф Файнс стана сърбин по паспорт

Стивън Сегал също е гражданин на западната ни съседка

Британският актьор и режисьор Ралф Файнс, който се превъплъщава в лорд Волдемор в поредицата за Хари Потър, стана сърбин по паспорт. Новият документ за самоличност Файнс бе връчен от президента на балканската страна, след като  по-рано този месец получи сръбско гражданство, предаде  bTV, като се позова на Асошиейтед прес.

Президентът  на Сърбия Александър Вучич връчи паспорта на Файнс на среща в неделя в сградата на сръбското президентство в Белград.

Ние, сърбите, сме щастливи да ви имаме за приятел, а сега и наш гражданин, заявил Вучич.

Вестник "Блиц" отбелязва, че Файнс е благодарил за паспорта на сръбски език. "Никога не съм си мислил, че ще стана сърбин. Сега изглежда съм. Моят живот е обогатен с вашата храна, вино, доброта и приятелство. Благодаря ви, че приехте този англичанин във вашето отечество. За мен е чест", заявил Файнс.

Файнс идва за пръв път в Сърбия през 2010 г., за да снима своя режисьорски дебют, адаптация на "Кориолан" на Уилям Шекспир. Режисьорът в момента снима филм в Белград за легендарния балетист Рудолф Нуреев. Файнс бе и на церемонията по встъпването в длъжност на сръбския президент през юни.

През 1992 Файнс се превъплъти в Хийткилф в екранизацията на „Брулени хълмове”, през 1993 играе в „Списъкът на Шиндлер” и получава награда БАФТА за най-добра поддържаща роля.

През 1996 излиза „Английският пациент”, за който получава четири номинации за най-добра главна мъжка роля. През 1997 играе в „Оскар и Лусинда”, а през 1999 – в „Онегин”. През 2002 участва в „Петзвезден романс”.

Снимал се е също във „Войната е опиат”, „Големите надежди”, „007 Координати Скайфол”, „Невидимата жена”, „Гранд хотел Будапеща”.

Той е посланик на добра воля към УНИЦЕФ.

Американският актьор Стивън Сегал също е сърбин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа