Британският външен министър: Само Путин би се радвал на липсата на споразумение с ЕС за Брекзит

Джереми Хънт

Единствено руският президент Владимир Путин би се радвал на липсата на споразумение с Европейския съюз за Брекзит, заяви новият британски външен министър Джереми Хънт в интервю за френското обществено радио "Франс ентер".

"Ако приключим без споразумение, това би зарадвало единствено Путин", каза Хънт, цитиран от Франс прес.

Имайки предвид руската агресивност, трябва да признаем, че това е много нестабилен момент в историята, каза министърът и даде за пример анексирането на Крим и използването на химическо оръжие по улиците на Англия, говорейки за отравянето на бивш руски двоен агент и двама британци с нервопаралитичния агент новичок.

Позицията на Франция по тези въпроси е много близка до нашата. Отговорността за сигурността в Европа е в това да запазим и развиваме сътрудничеството между нашите две страни, а не да вървим към разрив, отбеляза той.

При посещението си във Франция (част от първата му чуждестранна обиколка, включваща също Китай и Австрия), външният министър за пореден път изтъкна рисковете, които крие възможността да не се стигне до сделка за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

"Това, което ме тревожи в момента, е реалната опасност от Брекзит без споразумение", заяви Хънт малко преди да се срещне с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан.

"Британското правителство предложи решение, но се опасявам, че много хора в ЕС смятат, че би било достатъчно да почакат още за промяна в курса на Великобритания. Това обаче няма да стане, а един Брекзит без споразумение би бил трагедия за Европа. Ще има икономически трудности, но ние ще намерим начин да просперираме. Най-много обаче ме безпокои, че това може да промени настроенията на британците към Европа и ще повлияе дълбоко на международното ни партньорство. Това е много, много важен, исторически момент", каза Хънт на френски.

Тъй като раздялата е планирана за края на март догодина, по график до средата на октомври Лондон и Брюксел би трябвало да постигнат споразумение за условията на "развода си" и да положат основите на бъдещите си отношения. Преговорите обаче буксуват.

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа