Британският парламент не може да гласува споразумението за Брекзит, без в него да има промяна, заяви председателят на Камарата на общините

Плановете на британския премиер Тереза Мей за Брекзита днес понесоха удар, след като председателят на долната камара на парламента обяви, че тя може да подложи сделката си за раздялата с Европейския съюз, само ако в нея има съществена промяна, предаде Ройтерс.

Британското правителство не може да предложи за гласуване от депутатите споразумението си за Брекзит, без в него да има съществена промяна, заяви председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу, цитиран от Франс прес.

"Ако правителството иска да представи ново предложение, което не е същото или по същество същото (като вече отхвърленото), тогава всичко е наред", каза Бъркоу. Правителството обаче не може да представи отново същото или по същество същото предложение като това, което вече два пъти беше отхвърлено - веднъж през януари и втори път миналата седмица, със 149 гласа, подчерта той.

Министър-председателката Тереза Мей бе казала, че иска до 20 март да подложи на ново гласуване в Камарата споразумението си да напускане на ЕС.

Според прецедент от далечната 1604 г. парламентарните правила постановяват сходни по същество предложения да не могат да се подлагат на гласуване повече от веднъж през една и съща парламентарна сесия, напомни той.

Бъркоу изтъкна, че позицията му не бива да се приема като последната дума по въпроса и че правителството може да представи ново предложение, което се различава от вече гласуваното.

В добавка към проблемите на Мей няма голяма вероятност тази седмица тя да се договори по плановете си за Брекзит с малката северноирландска Демократична юнионистка партия (ДЮП), чиято подкрепа е ключова за прокарването на сделката й в парламента.

Тази седмица няма да бъде постигната договореност между ДЮП и британското правителство дали да бъде подкрепено споразумението на Тереза Мей за Брекзит, каза политическият редактор на британската телевизия Ай Ти Ви. "Почти 100 процента сигурно е, че няма да има сделка между ДЮП и правителството тази седмица, и следователно - както казах в събота - Тереза Мей няма да рискува с трети вот тази седмица", отбеляза Робърт Пестън в Туитър. Той предположи, че гласуването най-вероятно ще се състои следващата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа