Британският парламент отхвърли искането на Джонсън за бързо прокарване на законопроекта за Брекзит

Разводът на Великобритания с Европейски съюз отново се оказа в задънена улица тази вечер, след като депутатите в британския парламент отхвърлиха изключително сгъстения график на премиера Борис Джонсън за одобряване на неговото споразумение с Брюксел за Брекзит, предаде Ройтерс.

Преди самото гласуване Джонсън предупреди парламента, че ако го бламира по въпроса за графика и наложи отлагане на Брекзит до януари, той ще се откаже от опитите си да ратифицира споразумението и ще поиска избори под лозунга "Нека да извършим Брекзит".

Така Джонсън бе поставен от опонентите си тази вечер в унизителното положение да иска от ЕС нова отсрочка след 31 октомври - нещо, което той се бе зарекъл никога да не направи.

Преди това председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че би погледнал сериозно на такова искане.

Депутати отхвърлиха с 322 гласа срещу 308 т.нар. "програмна поправка", която отреждаше само 3 дни за обсъждане и гласуване на законопроекта за Брекзит, чрез който да бъде осъществено постигнатото с Брюксел споразумение.

Преди това те обаче одобриха по принцип с 329 гласа срещу 299 на второ четене самото 115-странично споразумение. Вторият вот обаче прави невъзможно за Джонсън да изпълни обещанието си и да изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври, отбелязва Асошиейтед прес.

След вторият вот, нанесъл му тежко поражение, премиерът заяви, че той ще "постави на пауза" самия законопроект. Той заяви, че кабинетът временно преустановява разглеждането на законопроекта за Брекзита и ускорява подготовката за Брекзит без сделка. Преди това обаче ще се консултира с европейските лидери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа