Британски медии гнусно клеветят България

Проби се взимат ежегодно от хотели и места за настаняване от цялото Българско Черноморие и преди, и по време на сезона, уверяват от РЗИ.

Отрицателни са всичките над 50 проби за легионерска болест, взети от набедения хотел

Атаката започнала, след като англичани не взели обезщетение

Клеветническа кампания срещу България организираха британски медии. В BBC, в. “Дейли Мирър” и др., излязоха редица материали, основани на невярна информация, хвърляща кал по имиджа на родния туризъм и хотелиерския бранш у нас. Става въпрос за обвиненията срещу хотел “Калофер” в “Слънчев бряг”, според които той е котило на зараза с легионерска болест и в резултат двама британски туристи са се разболели и починали. Отрицателни излязоха обаче резултатите от всички над 50 проби, взети от хотела и анализирани от: Регионалната здравна инспекция в Бургас, Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, две независими акредитирани лаборатории, едната от които - международна, Министерството на туризма, Агенцията по храните, Община Несебър. Отрицателни са и пробите, взимани от хотела от началото на сезона като се оказа, че в Слънчев бряг легионерска болест няма (инфекциозно заболяване, което основно се предава чрез вдишване на легионелите чрез водни капчици от душове, охладителни кули, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.; най-често предизвиква пневмонии, като смъртността достига до 10%). Последните проверки са направени на 26 август. През последните два месеца сме правили поне седем проби, всички са отрицателни, коментира д-р Величка Григорова от РЗИ Бургас.

Близките на единия от починалите британци, на база предположения, са поискали обезщетение от туристическата агенция “Джет ту Холидейс”, която довела двамата пострадали в България. След получен отказ от британския туроператор, започва и медийната атака срещу страната ни, която отразиха и други европейски медии, включително българските.

Всичко това е в нарушение на правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, и според която цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални. Това посочиха в официална позиция от здравното министерство.

Предполагаемият случай за страната ни беше разнесен из чуждите медии, включително от CNN, без доказателства, а в същото време само за миналата година по данни от експерти в Европейския съюз са регистрирани 11 343 болни от легионерска болест, около 700 от тях са починали, но всички тези случаи не са популяризирани и не са публикувани нито лицата, нито местата за настаняване, където те са отседнали. Това се посочва в писмо изпратено до британските медии от хотел “Калофер”, заяви пред “Труд” управителката Галя Кирова.

Какви ли не попари сме яли през годините. нарочват ни за всевъзможни грехове, скъсват ни от проверки, а накрая се оказва, че проблемът не е при нас, коментираха пред вестника и местни хотелиери от комплекса “Слънчев бряг” във връзка обвиненията за легионерска болест.

 

Позиция

„Калофер” с писмо до чужди редакции*

“Бяхме инспектирани от РЗИ, което се изрази в цялостна проверка на съществуващата и водена от нас превантивна програма за борба с легионерска болест. Проби за наличие на легионела са взети и изследвани в две акредитирани български лаборатории. По настояване на туроператора беше извършен независим одит от международна акредитирана агенция. Бяха взети от тази агенция и българска акредитирана лаборатория едновременно множество проби от помещенията в хотела. Всички проби и на българските и на чуждастранните лаборатории са отрицателни за наличието на летионела. Водената от хотела Програма за установяване на риска, контрол и превенция на болестта “легионела” на територията на хотела и предприеманите химически и физически мерки за превенция и борба с легионелата, са оценени от независимия одитор и от българския експерт към Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet) като правилни, адекватни и в необходимия обем. Като допълнителна и изключително превантивна мярка от 2018 г. в хотела е инсталирана модерна немска система за допълнително обезаразяване на топлата и студената вода с хлорен диоксид.

От началото на летния сезон от хотела са взети и изследвани общо над 50 проби от български и международни лаборатории от стаи, бойлери, общи помещения, кухни, басейни, поливни системи и др., а последните проби са от 15.08.2019 и всички те са отрицателни.(...)

Изказваме огромна благодарност на Националния център по заразни и паразитни болести, Министерство на здравеопазването и Министерството на туризма за извършените от тяхна страна констатации, предписания и оказана подкрепа”.

* В. “Труд” публикува писмата с незначителни съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България