Британски министър: Брекзит може да не се състои

Британският министър на финансите, Филип Хамънд

Брекзит може да не се състои, ако британският парламент не одобри сделката с Брюксел. Това заяви британският министър на финансите Филип Хамънд в интервю за ITV, след като късно снощи приключи пореден кръг от преговори между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей.

Той посочи, че дори и при най-уредено и плавно излизане от общността, това ще струва на британската икономика десетки милиарди паунда. А ако се стигне до Брекзит без споразумение, в страната ще възникне "политически хаотична ситуация", която може да доведе до това "Брекзитът въобще да не се състои".

Британското правителство ще гласува проекта на споразумението за раздялата с Общността на 14 ноември.

Сега то трябва да бъде одобрено заедно с политическа декларация на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в неделя.

За да влезе в сила, трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент, и от британските законодатели. Испания заплаши да се противопостави на оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, ако не получи гаранции за исканията си за Гибралтар. Снощи Тереза Мей разговаря с премиера на Испания Педро Санчес, но подробности от разговорите не са известни. Според източници от британския кабинет обаче до неделя все пак ще има положителна развръзка по казуса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа