Британски съд решава днес за валидността на заповедта за арест на Джулиан Асандж

Съдебното решение за това дали британската заповед за арест срещу основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е все още валидна трябва да стане ясно във вторник, 6 февруари, припомни „Индипендънт“.

Асандж живее в сградата на дипломатическата мисия на Еквадор в Лондон повече от шест години след дело, свързано със сексуално насилие, заведено срещу него от шведски прокурори.

Основателят на „Уикилийкс“ влезе в посолството през 2012 г. Въпреки че разследването срещу него е прекратено, Асандж ще бъде арестуван, ако напусне посолството за нарушаване на условията за освобождаването му под гаранция във Великобритания.

Адвокатите на Асандж внесоха молба до магистратите на Уестминстър с искане за окончателна отмяна на заповедта на Обединеното кралство с аргументите, че тя е „загубила своята цел и своята функция". От редакцията поясняват, че каквото и решение да вземе съдът, и двете страни ще получат право да го обжалват.

Асандж на свой ред се опасява, че ако напусне посолството ще бъде екстрадиран в САЩ, където ще отговаря за неговата дейност в „Уикилийкс“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа