Британското правителство ще обсъди бъдещите си отношения с ЕС

Днес британското правителство ще обсъди отношенията си с ЕС. След вчерашното заседание само на министрите, пряко ангажирани с Брекзит, не бе изложена ясна позиция, като премиерът се опитва да намери баланс между привържениците и противниците на „твърд Брекзит“. Търговските отношения, които са част от втората фаза на преговорите за Брекзит, са най-важният етап от тях и още сега е ясно, че те няма да бъдат лесни, защото ясно се очертават два лагера в кабинета.

Кръгът около външния министър Борис Джонсън и министъра на околната среда Майкъл Гоув иска правилата на ЕС да не важат в така наречения „преходен период“ и Великобритания свободно да сключва търговски споразумения. Други, като министърът на финансите Филип Хамънд и министърът на вътрешните работи Амбър Ръд, са за запазване на възможно най-близки връзки с общия пазар и митническия съюз за плавен преход. На днешната среща едва ли ще бъде намерена обща позиция, по-скоро ще бъда очертана по-ясно „фронтовата линия“ на враждуващите фракции.

Междувременно стана ясно, че Тереза Мей подготвя нова реч за Брекзит по подобие на тази във Флоренция, за да изложи нейните цели за бъдещо търговско споразумение с ЕС, но точна дата не се споменава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа