Броят домашните зайци и кокошки

2000 лв. глоба за стопанин, ако откаже да даде данни

Земеделската техника ще се включи в преброяването

Всички фермери догодина ще трябва да опишат какви ниви стопанисват и колко и какви животни гледат. Това решиха единодушно депутатите на второ четене в Комисията по земеделието и храните в Народното събрание.

Земеделската техника също ще се включи в преброяването. Фермерите ще попълват анкети за стопанствата си онлайн от 1 до 18 септември 2020 г., а до 18 декември анкетьор ще посети лично стопанството и ще проведе интервю с управителя.

Информацията, която ще се изисква, освен личните данни на управителя и обща информация за стопанството, включва и броя на сградите за отглеждане на животните, както и броя на хората, които работят във фермата.

Ще се искат и подробности по отношение на това дали фермерът ползва субсидии по Програмата за развитие на селските райони.

Глоба между 1000 и 2000 лв. ще получи всеки фермер, който откаже да даде данни за стопанството си или даде фалшиви такива. Стопаните ще трябва и да опишат мерките си за безопасност на земеделското стопанство, иновациите, които са въвели, както и дали имат сключена застраховка.

Дори фермерите, които имат 100 квадратни метра оранжерии, 0,1 хектара ниви и по 1 крава, ще трябва да се включат в преброяването. При стопанствата със зайци и птици минимумът е 10 зайци и 50 кокошки носачки. При свинефермите критерият за включване е минимум пет прасета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес