Броят на евродепутатите ще бъде намален след изборите през 2019 г.

Броят на членовете на Европейския парламент ще намалее от 751 на 705, когато Обединеното кралство напусне ЕС, освобождавайки място за възможни нови държави в ЕС, предава БТВ.

Освен намаляването на числеността на парламента от 751 на 705 избрани представители предложеното ново разпределение на местата, одобрено днес от евродепутатите, ще остави 46 от 73-те освободени от Обединеното кралство места в резерв след брекзит, съобщи представителството на ЕП в България.

Част от тези 46 места в резерв или всичките може да бъдат разпределяни между нови държави, присъединяващи се към ЕС, или да бъдат запазени свободни, за да остане институцията по-малка.

Евродепутатите подчертаваха, че разпределението ще се осъществи само ако Обединеното кралство излезе от ЕС. В противен случай ще се запази сегашното положение.

Проектът за решение на Европейския съвет беше приет с 566 гласа "за" срещу 94 "против" и 31 "въздържал се".

Новият състав на ЕП трябва да бъде одобрен от лидерите на ЕС на Европейския съвет в Брюксел на 28 - 29 юни. Решението влиза в сила, след като бъде публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят