Броят на жертвите от бурята във Филипините достигна до 200, продължава издирването на оцелели

Спасителите във Филипините продължават търсенето на оцелели и в неделя, след като тропическа буря връхлетя южната част на островната страна, предизвиквайки наводнения и свлачища, в резултат от които загинаха най-малко 200 души, мнозина са с неизвестно местонахождение, а още хиляди са останали без подслон, предава Ройтерс.

Тъгата на Филипините бе подсилена и от смъртта на 37 души, по време на пожар в търговски център на Бъдни вечер, съобщават местните полицейски власти.

През Филипините преминават по около 20 тифуна годишно и в страната е разработена ефективна предупредителна система, но мащабът на разрушенията, причинени от тропическата буря „Тембин“ на южния остров Минданао след петък, говорят, че тази стихия е изненадала властите и населението.

„Броят на жертвите най-вероятно ще се увеличи, тъй като постоянно получаваме данни за нови, докато времето се оправя, заяви говорителят на полицейското управление на Минданао, суперинтендант Лемул Гонда.

„Бавно възстановяваме електроснабдяването и комуникациите в засегнатите райони“, добави той.

От местните аварийни служби подадоха данни, че най-малко 159 души са с неизвестно местонахождение, а още 70 хиляди са били принудени да напуснат домовете си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия