Броят на идентифицираните жертви на пожарите в Атика достигна 76

По последни данни на полицията броят на идентифицираните жертви на опустошителните горски пожари в Източна Атика е достигнал до 76, съобщи електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, припомняйки, че  загиналите  в стихията до момента са най-малко 91. Телата на още двама загинали бяха намерени във водите край Атина, но все още остава неясно дали смъртта им е настъпила вследствие на пожарите.

Властите поясниха, че официалният брой на лицата, които са в неизвестност след катастрофата, е осем.

Екологичните организации, включително Световният фонд за дивата природа (WWF) и „Грийнпийс", заявиха, че огънят в Мати е най-смъртоносният в историята на Гърция.

Трагедията подхрани нови спорове между управляващи и опозиция в Атина. Премиерът Алексис Ципрас обеща, че държавата ще разследва причините за това защо стотици хора се озоваха в капан в пламъците, без да могат да избягат. Той също така обеща по-строги мерки срещу незаконното строителство, след като стана ясно, че именно такива конструкции са станали причина за блокиране на пътищата за евакуация на живущите в районите, засегнати от пожарите.

Според говорителя на правителството Димитрис Цанакопулос, министерството на околната среда е регистрирало над 3000 незаконни строежи в горите и по крайбрежието в по-широкия район на Атина. Предстояло е те са бъдат разрушени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа