Броят на личните лекари е намалял почти наполовина за 20 години

Снимка: Архив

С над 40 процента е намалял броят на личните лекари у нас за последните 20 години. По данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари те са малко над 4000. Проблем с липсата на лекари има в цялата страна, но най-голям е недостигът в Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София, съобщи БНТ.

В пловдивска област общопрактикуващите лекари са 423. Сред тях е д-р Елена Отонова, която има практика в село Тополово. Обслужва още две села - Добралък и Яврово, които са високо в планината.

"Оновните трудности са транспортът, пътят особено при зимни условия и времето, което ти отнема пътуването", разказа д-р Елена Отонова - общопрактикуващ лекар.

Пациентите на д-р Отонова са около 1400. Ако реши да прекрати практиката си, тя трябва да уведоми пациентите си и Здравната каса един месец по-рано.

"Всеки си решава как да уведоми сам, било то лично като идват на преглед при него, било по телефона", каза медикът.

"За съжаление няма никакъв механизъм, по който пациентите да бъдат информирани и обикновено пациентите разбират за това обстоятелство когато са болни, когато отидат да потърсят общопрактикуващия си лекар и разберат, че всъщност той вече няма практика", обясни Мария Шаркова - адвокат по медицинско право.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България