Бруно Марс грабна шест награди Грами

Рапърът Джей Зи низвергнат от журито

Церемонията за наградите не мина без послание срещу сексскандалите

Ритъм енд блус певецът Бруно Марс триумфира на 60-ата церемония за наградите Грами, въпреки очакванията шоуто да бъде доминирано от хип-хопа.

32-годишният Марс спечели всичките шест отличия, за които беше номиниран, в това число водещите призове за албум на годината за “24K Magic”, за запис на годината за заглавното парче от албума и за песен на годината за “That's What I Like” (споделена награда за авторство). Към тях Бруно Марс прибави отличията за най-добър ритъм енд блус албум (”24K Magic”), най-добра ритъм енд блус песен (”That's What I Like”) и най-добро ритъм енд блус изпълнение.

Големият губещ на церемонията се оказа рапърът и продуцент Джей Зи, който водеше по номинации с осем на брой, но не спечели нито едно отличие и избра да не пее на шоуто. Преди година съпругата му Бионсе се размина с приза за албум на годината, който беше присъден на Адел.

30-годишният Кендрик Ламар, смятан за един от най-иновативните рапъри, спечели пет награди от седем номинации, сред които за най-добър рап албум (”DAMN”), най-добра рап песен (”HUMBLE”) и най-добро рап изпълнение. Освен в рап категориите, Кендрик Ламар спечели и публиката със завладяващото си изпълнение, с което откри наградното шоу.

Изпълнител на вечерта обаче стана певицата Кеша, която поднесе затрогващо изпълнение на песента “Praying” със солидна дамска подкрепа в лицето на Синди Лопър, Камила Кабейо, Джулия Майкълс, Андра Дей и Биби Рекса. Кеша, която тази година получи първата си номинация за Грами, води съдебна битка с бившия си продуцент и ментор Доктор Люк. Тя го обвини в сексуално посегателство и тормоз.

Въпреки че в сравнение с Холивуд, музикалната индустрия бе минимално засегната от сексскандали, церемонията нямаше как да мине без #MeToo (или Time’s Up) момент. Представяйки изпълнението, певицата Джанел Моне засегна темата за сексуалния тормоз и неравноправието между половете, заявявайки:

“Към всички, които биха дръзнали да ни накарат да мълчим, отправям следните две думи: “Времето изтече”. Проблемът не касае само Холивуд или Вашингтон, той засяга и нашата индустрия”.

За най-добър нов изпълнител беше отличена канадската певицата Алесия Кара.

Сред отличниците се наредиха рок легендите “Ролинг стоунс”, които спечелиха третата си награда Грами. Британските ветерани бяха удостоени с приза за най-добър традиционен блус албум за “Blue & Lonesome”.

Британецът Ед Шийран взе Грами за най-добър поп вокален албум за “Divide” и за най-добро самостоятелно поп изпълнение за “Shape Of You”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес