Бруцелоза се появи в Сливен

Огнища на бруцелоза са открити в община Сливен - съобщиха от областната управа. Заболяването по овцете е било забравено напълно през последните няколко десетилетия в целия регион, а и в страната.

На 15 август бе свикано заседание на Областната епизоотична комисия, чийто председател е зам.-областният управител Камен Костов. На заседанието д-р Стефан Дренски – началник отдел „Здравеопазване на животните" към ОДБХ – Сливен, информира, че при рутинни прегледи в изпълнение на Националната програма за профилактика, на 27 юли е установено едно животно в кв. „Речица“, болно от бруцелоза.

То е закупено от с. Гергевец и поради това незабавно са взети проби от цялото стадо в Гергевец. 21 проби са реагирали за болестта. Проби са взети и от едрите и дребни преживни животни в "Речица", като са установени още 2 болни животни там. Така са установени общо 8 огнища в с. Гергевец и едно в кв. „Речица“.

По нареждане на БАБХ всички болни животни са незабавно евтаназирани и извозени в екарисаж. В момента се работи по оздравителна програма като за период от 42 дена ще се вземат и изследват регулярни проби. Забранява се движението и продажбата на животни за поне два месеца. Животните, болни от бруцелоза, не се ваксинират, а подлежат единствено на евтаназия.

Млечните продукти от засегнатите стопанства са поставени под забрана и продукцията, предимно сирене, е унищожена. Млякото задължително трябва да преминава термична обработка – варене, и тогава да се подлага на друга преработка. Подчертано беше, че става въпрос за малки стопанства с продукция за лична консумация, а стопаните не предават мляко на преработвателни фирми.

Д-р Даниела Калева - директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионална здравна инспекция – Сливен, съобщи, че при хората заразяването става директно, при контакт с боблни животни и консумация на млечни продукти. Заразата не се предава от човек на човек. Болестта има дълъг инкубационен период. Симптоматиката е неспецифична - ондулираща висока температура, тъпи болки, изпотявания и обща слабост, без хрема. Болестта се диагностицира трудно и се доказва чрез проби за откриване на антитела в кръвта. Бруцелозата е лечима болест, но трябва да се открие навреме. В противен случай има по-тежки последици като се засягат сърцето, черния дроб, мозъка, слезката. Лечението се извършва по клинична пътека в болничните заведения.

От РЗИ интервюират и вземат проби от хора, за които има информация, че са били в контакт с животни от засегнатите райони – предимно стопани и ветеринарни лекари. Предупредени са и личните лекари да следят за случаи на болестта. От 2005 г. в Сливенско няма хора с бруцелоза. Тогава с опасната зараза се завърнаха от Гърция множество гастарбайтери, работили там като овчари или общи работници в овцеферми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България