Брюксел би отбой за фалшивите новини

Комисията излиза с доклад за Марк Зукърбърг

БРЮКСЕЛ. От специалния пратеник на "Труд"

Походът на Европейския съюз срещу фалшивите новини се отлага. Европейската комисия няма да използва в бъдеще придобилото популярност словосъчетание “фейк нюз”  (fake news, англ. - фалшиви новини, б.р.). Вместо това най-вероятно фалшивите новини ще се определят като “дезинформация”. Това е работната дума, която ще замества “фейк нюз” в бъдещите документи. Идеята е да се даде общоевропейско определение за дезинформация на хората, а именно “невярна информация, която умишлено вреди на обществото”, отбелязаха високопоставени чиновници от Брюксел в сряда.

Неофициално от там признаха, че общоевропейско законодателство срещу “фейк нюз” се е оказало “мисия невъзможна” заради различните нагласи в страните членки, както и отделните политически семейства в Европейския парламент. Стопирането на законодателната инициатива се коментира и като наложителна крачка заради предстоящите европейски избори през 2019 г. Институциите в Брюксел вече са получили и много упреци, че със законодателство срещу фалшивите новини ще  “отнемат най-ценното право на европейските граждани – свободата на словото”.

Опасенията са, че опитите за по-стриктна регулация ще се използваш от популистки партии и движения, които умело използват антиевропейската тематика в своите политически послания. Търсят се варианти за мобилни екипи, които да подават информация кои новини са дезинформиращи и кои - не. 

По-късно през деня на въпрос на “Труд” дали  ЕК по този начин не отстъпва пред проблема “фейк нюз”, еврокомисарят ни Мария Габриел с ресор Цифрова икономика и цифрово общество заяви: „Няма никакво отстъпление. От първия момент, в който съм поела инициативата да се атакува на европейско ниво този проблем с фалшивити новини, съм го заявила много ясно. За да приложиш законодателство, трябва да знаеш какво да регулираш. Ние нямаме обща дефиниция за дезинформация онлайн. Изразът фалшиви новини не дава представа за мащабите на феномена дезинформация онлайн - това е всяка информация, която има явно намерение да нанесе политическа, икономическа или обществена вреда - тя е фалшива, тя е неточна”. За мен е неприкосновена свободата на изразяване и правото на достъп на информация - това са наши ценности, от които няма да отстъпваме”, допълни Габриел. По думите й фалшивите новини все повече и повече са инструментаризирани като израз от политиците, за да дискредитират всеки, който не им е удобен - медия или политически противник. Тя цитира обществено допитване от ЕК, според което медийният сектор е отслабен от онлайн платформите, а голяма част от анкетираните смятат, че чрез фалшивите новини се засяга демократичното общество. 

Пред български журналисти в ЕК Габриел коментира и скандал с Фейсбук и защитата с личните данни. Българският еврокомисар заяви, че до края на месец май от ЕК ще излязат с доклад по случая, в който ще стане ясно дали е имало пропукване в базата данни, имало ли е измама или използването на лични данни за изборни цели. 

Европейци в допитване

Традиционните

вестници не лъжат

В допитване до европейските граждани, извършено през последните месеци на 2017 г., мнозинството от респонденти отговаря, че най-малко доверие има в социалните медии, онлайн блоговете и онлайн медиите. Използваните информационни канали варират в зависимост от възрастта на респондентите. Гражданите над 50 години използват по-малко социални медии за новините (59%), отколкото по-младите (72%). Повече от 99% твърдят, че са се сблъскали с фалшиви новини. Най-високо остава доверието в традиционните вестници и списания, специализирани уебсайтове и онлайн издания, информационни агенции и публични агенции (с над 70% одобрение). Възприемането е, че разпространението на фалшиви новини чрез социалните медии е лесно, защото фалшивите новини обслужват емоциите на читателите - 88%. А 65% от тях са измислени да генерират приходи, според анкетираните. 

ФОРУМ В  СОФИЯ

Конференция за суперкомпютри

Важен форум за бъдещето със суперкомпюрите ще се проведе на 18 и 19 април в София в рамките на европредседателството ни на Съвета на ЕС. Конференцията се организира от ведомството на министър Лиляна Павлова, МОН и Еврокомисията. Срещата е под надслов “Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и  промишлени приложения в изключителен мащаб”.  Дебатите ще бъдат за въздействието на високопроизводителните изчисления върху развитието на научните изследвания и иновациите в полза на обществото и икономиката. Ще се коментират и възможностите за повишаване на конкурентоспособността на страните от Южна и Източна Европа, посредством суперкомпютрите.  Очаква се в конференцията да се включат представители на институциите на ЕС, национални, регионални, местни публични органи, представители на академичните среди, инвеститори и др.

ЗА ТРИ ГОДИНИ

1200  пъти

хакери атакуват ЕК

В рамките на последните 3 г. системите на Европейската комисия са били обект на киберзаплахи приблизително 1200 пъти. Това сочи неофициална справка на Комисията относно сигурността на дигиталната комуникация. В рамките на 3 г. сме записали 400 инцидента годишно, като 20% от тях са фалшиви, признават  IT-  експерти. Бюджетът срещу кибератаките на ЕК е 140 млн. евро. Често обхватът на компютърните зарази засяга не повече от два компютъра, дават пример със свръхсистемата за сигурност специалистите.  В резултат на зачестилите атаки бюджетът за сигурността ще бъде завишен.

„Фейсбук“ водел оръжейна надпревара с руснаците

В показанията си пред US Сената Зукърбърг пое вина за течовете

На изслушване в US Сената основателят и изпълнителен директор на “Фейсбук” Марк Зукърбърг заяви, че неговата компания е в постоянна битка с руските оператори, които искат да експлоатират социалната мрежа, съобщи Би Би Си.

“Това е истинска оръжейна надпревара. Те ще продължат да стават все по-добри”, каза Зукърбърг на продължилото близо 5 часа изслушване пред сенатори от комисиите по търговия и юридически въпроси. То бе организирано след скандала с британската анализаторска компания “Кеймбридж аналитика”, която събрала данните на 87 милиона потребители на Фейсбук и ги използвала за влияние върху изборни процеси, включително президентския вот в САЩ през ноември 2016 г.

“Не преценихме достатъчно добре отговорностите си. Аз създадох “Фейсбук”, аз съм отговорен за това, което се случва. Това беше голяма грешка, това беше моя грешка, за която съжалявам и се извинявам. Днес е очевидно, че не сме направили достатъчно, за да попречим тези инструменти да бъдат използвани недобросъвестно”, каза Зукърбърг по повод течовете на данни чрез различни приложения и реклами във фейсбук. По същия въпрос Зукърбърг намекна, че компанията му обмисля вариант за платена версия на социалната мрежа, в която няма да бъдат допускани реклами, като сегашната безплатна ще се запази.

Пред сенаторите Зукърбърг потвърди, че компанията му съдейства на екипа на US спецпрокурора Робърт Мълър, който разследва предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ, но не уточни по какъв начин сътрудничи.

Шефът на “Фейсбук” не скри, че е противник на ново законодателство в областта на функционирането на социалните мрежи, което да затегне контрола. След заканата на сенатора демократ Бил Нелсън “ако фейсбук и другите социални мрежи не решат или не пожелаят да решат проблема с намесата в личния живот, ще го направим ние в Конгреса”, Зукърбърг посочи, че ако регулацията е добра, би я подкрепил.

#

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа