Брюксел се стяга за Брекзит без сделка

Преговорите за Брекзит са приключили и Брюксел разглежда сделката като завършена, заяви пред Европарламента главният преговорящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.

ЕС отсече, че смята преговорите за приключени

За Вебер случващото се е “истинско бедствие”

ЕС е готов да посрещне предизвикателствата, които ще създаде излизането на Великобритания от Обединена Европа без сделка, след като във вторник вечерта Камарата на общините на британския парламент за пореден път отхвърли текста на споразумението между Лондон и Брюксел.

Това заяви в сряда пред членовете на Европарламента главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние по време на извънредния дебат, посветен на Брекзит. Той допълни, че единственото, което интересува Брюксел оттук-нататък, е какви доводи може да представи премиерката Тереза Мей, че може да събере конструктивно мнозинство в британския парламент, за да се съгласи ЕС на удължаване на срока за Брекзит. “Защото тези преговори вече са приключили и Брюксел разглежда сделката като завършена. От Лондон зависи да убеди ЕС, че има смисъл в удължаване на срока”, разясни Барние.

На подобна позиция застанаха и мнозинството от лидерите на големите парламентарни фракции в ЕП. Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер нарече случващото се и възможността за Брекзит без сделка “истинско бедствие за ЕС и Великобритания”.

Председателят на европейските социалисти Удо Булман подчерта загубата на време за сериозни въпроси, които са коствали на ЕС преговорите за Брекзит.

Главният преговарящ на ЕП за излизането на Великобритания от ЕС Ги Верхофстад призова британските политици да демонстрират отговорност към своите граждани и бъдещите поколения, на които предстои да носят на гърба си последствията от Брекзит без сделка.

Сценарият за Брекзит без споразумение се приближава, обяви външният министър на Германия Хайко Маас. Той упрекна Великобритания, че “нехайно си играе с благоденствието на гражданите, както и с икономиката”. Но все пак изрази надежда, че “в следващите 17 дни (до планирания за 29 март Брекзит) ще можем да избегнем хаотично излизане на Великобритания от ЕС”.

Във вторник вечерта депутатите в Лондон отхвърли със 149 гласа мнозинство споразумението на Мей за Брекзит - “за” гласуваха 242-ма, а против - 391. Това бе втори удар по Мей, чиято сделка вече бе отхвърлена от депутатите през януари.

За тази вечер е насрочено гласуване дали кралството да напусне ЕС без сделка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа