БСП предлага извънредно заседание на парламента за преселниците

БСП предлага да се свика специално заседание на парламента по темата с бежанците.

От партията твърдят, че има разминаване с информацията, предоставена от Европейската комисия и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова за отпуснатите пари на България за справяне с миграционния натиск. Според лидерът Корнелия Нинова, има разлика от 65 милиона евро.

Социалистите предлагат на пленарното заседание да бъдат изслушани премиерът, министри и службите за сигурност, а политическите сили да се обединят около спешното изграждане на оградата и средствата за армията по границата, максимални усилия за прекратяване на нелегалната миграция, каналджийството и нелегалния трафик, отмяна на постановлението на Министерския съвет за трайно заселване на бежанци в български общини и категорична позиция пред Европа за ревизия на Дъблинското споразумение.

Социалистите ще поставят този въпрос утре по време на парламентарния блиц контрол, както и на председателски съвет на НС, за да се уточни датата и процедурата на такова заседание.

"Всеки, който не бяга от война и не е бежанец, да не преминава границата на България", категорична бе лидерът на БСП. Нинова призова нелегалната миграция да бъде спряна по всички възможни начини.

Тя обърна внимание, че съществува разминаване между Европейската комисия и отговора на министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на питане от страна на БСП по темата за бежанците.

„Първият извод е, че между двата отговора няма нищо общо освен въпроса", каза Корнелия Нинова. По думите й отговорът на Брюксел гласи, че окончателният финансов принос на ЕС е бил определен на 101 млн. евро, т.е. не 160. „България е поела ангажимент за съфинансиране в размер на 11 млн. евро“, посочи тя и подчерта, че според писмото на ЕК средствата са за създаване на три нови отворени кризисни центъра, както и за модернизация и обновяване на един транзитен център.

„Общата стойност на дейностите по тази тема е 166 млн. евро. Първи извод е разликата - според ЕК е 101 млн. от Европа, 11 милиона. от България или общо 112 милиона евро. Според отговора на г-жа Бъчварова - 166 млн. евро. Разликата е 65 млн. евро. Откъде ще дойдат тези пари, от българския бюджет ли и къде са в българския бюджет“, попита Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика