БСП внесе официално предложение за референдум относно Истанбулската конвенция

Парламентарната група на "БСП за България" внесе в деловодството на парламента предложение за провеждане на референдум по темата за Истанбулската конвенция. Въпросът, който от левицата предлагат е: "Подкрепяте ли Народното събрание на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?".

Под искането са се подписали 74 депутати от левицата.

"От изявлението на ГЕРБ стана ясно, че въпросът се отлага, но ще бъде гледан до края на председателството, така че този референдум става още по-наложителен", коментира пред журналисти заместник-председателят на групата Жельо Бойчев. Според него,  правителството и мнозинството са се провалили в провеждането на обществена дискусия темата.

"Един референдум и предшестващата го кампания и обществена дискусия ще даде отговор на много въпроси, които възникват при четенето на конвенцията", обясни Бойчев.

В отговор на упреците на ГЕРБ, той коментира, че няма никаква двойнственост в поведението на БСП спрямо конвенцията: "БСП взима своите решения в своите органи и те са много ясни".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика