БСП в Шумен се сдоби с две изпълнителни бюра

Общинската организация на БСП-Шумен се сдоби с две изпълнителни бюра. Всяко от тях казва, че то е легитимно избраното и именно то ще работи за възхода на организацията. Прясното, което е от 19 април, дори разрязряза торта с надпис "Промяна" след дадена пресконференция пред журналисти в понеделник.

Междувременно от досегашното Изпълнително бюро излязоха с декларация, която е изпратена до лидера Корнелия Нинова, членове и симпатизанти на БСП и медиите. В нея се казва, че "легитимно избраното изпълнително бюро на БСП – Шумен, е функциониращо и изпълнява своите задължения. Всички други твърдения са неверни и заблуждаващи". Обясняват и защо - на събранието в края на миналата седмица, на което е избрано друго Изпълнително бюро, "са присъствали хора, които не са членове на БСП - Владимир Иванов и Христо Николов, изключени от БСП, както и Мирослав Желев, който е член на партията, но не и на Общинския съвет".

Освен това, решението не е събрало необходимия брой гласове, съгласно устава, не е имало квалифицирано мнозинство от 21 от общо 41 души. Решението е взето с 19 гласа. "Събралите се членове на Общинския съвет на БСП са действали користно с цел удовлетворяване на лични амбиции, изразяващи се в дискредитиране на членовете на действащото в момента бюро и овладяване ръководството на БСП", се казва още и като двигатели на преврата се сочат бившият кмет на Шумен Красимир Костов и общинският съветник Анатоли Стоянов. Те и още инициатори трябвало да понесат морална, гражданска и партийна отговорност.

Бившият граданочалник не влиза в състава на новото бюро. От новото Изпълнително бюро заявяват обратното - че извършената смяна е по устав, а причината да се случи това са лошите резултати на изборите напоследък и неизпълняване на поети ангажименти. Целта е оздравяване на организацията.

Новото Изпълнително бюро е от 15 души, а не от 11 и в него влизат Анатоли Стоянов, Борислава Борисова, Веселин Ангелов, Генчо Гатев, Данаил Милков, Златка Живкова, Мариела Великова, Марин Занков, Николай Калев, Николай Недеков, Павел Караиванов, Русанка Петрова, Светлозар Василев и Станислав Бачев. В него влиза и председателя Веселин Пенчев. Документите за проведеното извънредно заседание, на което е извършена смяната, ще се изпратят до централата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България