БСП е против падането на забраната чужденци да купуват земя у нас

Според Нинова България трябва да е готова за съдебен спор на въпроса

БСП е против отпадането на ограниченията за закупуване на земеделска земя. Утре ще поискам среща с председателите парламентарните групи. Това обяви лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова на брифинг след днешното заседание на Изпълнителното бюро.

"Земята е национално богатство на България. Смятам, че трябва да защитим националния си интерес", каза Нинова и добави, че предложението не гарантира в чии ръце ще попадне тази земя, нито че тя ще бъде използвана за производство.

Тя обясни, че редица държави в ЕС имат своите ограничителни мерки и процедури за такова свободно закупуване на земеделска земя. „Идва някой гражданин на друга държава, купува земеделска земя, не е задължен да произвежда, декларира я и получава субсидия за тази земя, т.е. неговият интерес той ще си го защити“, попита лидерът на БСП.

От левицата предлагат правителството да поиска отлагане на въпроса. "Утре ще разговарям с другите лидери, всички евродепутати от всички партии като българи да се обединят“, призова Корнелия Нинова. По думите й те трябва заедно да потърсят разговор в Брюксел.

„Ако не се стигне до такова съгласие и обсъждане в Брюксел, не е толкова страшно да влезем в съдебен спор и България да защити националния си интерес“, каза Нинова и добави, че експерти не изключват възможността страната ни да спечели такова дело в Съда на ЕС.

Лидерът на БСП поясни, че е поискала среща с държавния глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България