БСП и Дончев в спор изгубени ли са 350 млн. лв европари за наука

„ГЕРБ претърпя пълен провал при усвояването на европейските средства през втория програмен период. Вицепремиерът Томислав Дончев излъга, че всичко е наред и  единственият начин да отговорим на лъжите на ГЕРБ е като отговорим с документи и факти”. Това заяви пред медиите в НС говорителят на "БСП Лява България" Жельо Бойчев.  Той и народни представители от групата на социалистите представиха писмо на вицепремиера Томислав Дончев до вицепремиера Миглена Кунева, в което, по думите им, ясно са описани всички манипулации и злоупотреби в една от оперативните програми.

„По ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” и изграждането на центрове за върхови постижения и върхови компетентности, България губи  350 млн. лв", заяви Стоян Мирчев. Той припомни, че Борисов е казвал, че няма проблем, Дончев е казвал че няма проблем, Кунева казвала, че няма проблем, но с това писмо Дончев преди дни съобщава на Кунева, че има проблем. Мирчев обясни, че там са описани всички процедури, които са сгрешени и опорочени и цитира писмото: „Насоките за кандидатстване по двете процедури са били изменени съществено при това по незаконосъобразен ред”. По думите на Мирчев това е ясно признание, че министър Кунева е нарушила закона.

„Програмата е пред провал. Крият и одита от страна на Европа за тази програма и скоро се очаква отрицателният доклад”, заключи Мирчев.

„Многократно поставяме въпроса за начина, по който правителството управлява европейските фондове. Крайно време е митологемата, с която се опитват да се държат на власт - че ГЕРБ може да управлява европейските пари, да бъде развенчана”, заяви народният представител от левицата Валери Жаблянов.

"Нито има спрени, нито има загубени 350 млн.лв. по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, заяви в отговор на обвиненията вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

„В конкретния случай ми е трудно да запазя обичайното хладнокръвие, доколкото има опасност от създаването на смут в научните среди“, заяви той на брифинг в Народното събрание. „За първи път ми се случва да ме обвиняват за това, че си гледам работата“, коментира Дончев.

Вицепремиерът обясни, че е получил 10-15 писма от представители на различни академични институции, които молят за удължаване на срока с 1 месец, като твърдят, че в организацията на схемата има редица технически неточности. По думите му след направен анализ е констатирано, че такива грешки наистина съществуват.

„Преди 2 дни пращам писмо на вицепремиера Кунева и посочвам въпросните технически грешки, като й предлагам да намери вариант да прекрати схемата и да я обяви наново“, посочи вицепремиерът и обясни, че това означава срокът за приемането на документите да стане средата на март.

„Няма спрени и загубени пари, който твърди нещо подобно или е злонамерен, което да кажем, че не е проблем, а това което би било проблем е, че не разбира изобщо от материята“, заяви вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика