БСП оглавява 3 комисии в Народното събрание

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ разпределят постовете в парламента след състава на кабинета

Три комисии в 44-тото народно събрание ще се ръководят от избраници на БСП. Това потвърди пред “Труд” лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Официално гласуването на председателите и на членовете на съставите ще се състои идната седмица, но във вторник на заседание на парламентарната група на БСП червените ще изберат шефове за комисиите по икономика, по жалбите на граждани и по европейските въпроси. Отсега се знае, че БСП ще предложи депутата Петър Кънев за председател на комисията по икономика. Той заемаше поста и в 43-тото народно събрание.

В социалната комисия на 44-тия парламент също ще има повторение на върха. Както вече “Труд” съобщи, тя ще се ръководи от д-р Хасан Адемов (ДПС). В неофициалните консултации между парламентарните партии точно д-р Адемов бе сочен за най-подходящ за поста и от управляващото мнозинство. Към момента в бъдещата коалиция между ГЕРБ и “Обединени патриоти” все още парламентарните комисии не са разпределени. Причината е, че все още продължават уточненията около персоналния състав на правителството и ресорите в изпълнителната власт, които двете партии ще си поделят. След това на огледален принцип формациите ще разделят и председателствата по сектори в парламента. Там, където министърът е от ГЕРБ, шеф на комисия ще е от ОП, и обратно.

В последния работен ден преди празниците депутатите приеха и предложението на БСП да бъде създадена временна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. “За” гласуваха 200 народни представители, а неин председател ще е Диана Йорданова от ГЕРБ. Комисията ще работи 2 месеца и в нея ще се разглеждат казуси на работници и служители с дължими, но неизплатени заплати от работодатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика