БСП отказа коалиция на АБВ (обзор)

Червените смениха формулата - инициативен комитет издига ген. Радев

 

БСП отхвърли коалиционното споразумение, което АБВ предложи за предстоящите президентски избори. Причината - формацията на Първанов настоявала за равнопоставеност между двете партии и за идейна и политическа самостоятелност, разказаха социалисти пред „Труд“.

От столетницата бяха категорични, че не може да се говори за равнопоставеност, защото електоратите на двете партии са съвсем различни. Не се приема добре и идеята за политическа самостоятелност. Позициите на АБВ и БСП се разминали и за вижданията им относно президентската институция. Партията на Първанов застава зад идеята за президентска република, а столетницата смята, че правомощията на държавния глава не трябва да бъдат увеличавани.

Зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин отсече, че с решението си БСП вече са загубили изборите.

Отказът от коалиционно споразумение обаче не значи, че двете партии няма да се явят с обща номинация на вота през ноември. Кандидатурата на генерал Румен Радев ще бъде издигната от инициативен комитет. Бившият шеф на ВВС е предложил в него да влязат известни българи, сред които Тома Томов и Антон Дончев. Лидерите на партиите от коалиция „БСП-Лява България“ също участват в комитета, като покана ще бъде отправена и към АБВ.

Утре от партията на Първанов ще решат дали да приемат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика