БСП пита ГЕРБ за нови "калинки" в държавни бордове

„Само една седмица, откакто подаде оставка това правителство, сме свидетели на разпоредителни сделки и кадрови назначения. Настояваме това отиващо си правителство, загубило доверието на българските граждани, да спре всякакви разпоредителни сделки и кадрови назначения", заяви на брифинг в парламента говорителят на БСП Жельо Бойчев.

Той обяви, че в проектната компания „Ай Си Джи Би”, която се занимава с газовата връзка с Гърция, е била назначена съпругата на Николай Младенов Гергана Младенова.

„В Министерство на външните работи министър Митов е отличник”, заяви още Бойчев, посочвайки, че двама от зам.-министрите на Митов заминават посланици - Валентин Порязов в Швеция и Румен Александров в Холандия. Той допълни, че постоянният секретар също заминава посланик.

По думите му това, което правят в Министерство на външните работи, е да отворят назначения на всички позиции, като се започне от постоянен секретар, което е най-висшата дипломатическа длъжност, ръководител на инспекторат, генерален директор на всички ключови дирекции в министерството. „Какво ще прави новият министър, когато дойде и какви възможности ще има за провеждане на политика”, попита говорителят на социалистите.

Бойчев заяви, че БСП настоява министър Ненчев да спре подготовката за продажбата на над 200 декара земи на атрактивни места на българското Черноморие, за които се твърди, че са с отпаднала необходимост за Министерство на отбраната. „Това разграбване на българската държава, този опит всички политически кадри на ГЕРБ да бъдат назначени от това отиващо си правителство, трябва да спрат”, каза още той.

„Тази политика на назначаване на калинки трябва веднъж завинаги да бъде преустановена”, заяви от своя страна членът на ръководството на БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той даде като пример ВМЗ-Сопот, където е сменен голяма част от борда и е назначен Атанас Трифонов, който е временно изпълняващ председател на ГЕРБ-Сопот.

Стойнев обясни, че е сменен и целият борд на Ел Би Булгарикум, при положение, че предприятието е печелившо и носи дивидент на държавата.

„В Държавна консолидационна компания са назначени две лица, които нямат никакъв опит – Красимир Тенев и Лъчезар Калбуров, с цел само да се граби”, каза още той. Стойнев обясни, че има и информация за подготвяни концесии "за жълти стотинки".

„Всички действия на отиващото си правителство ще бъдат извадени на показ и няма да остане без последствия”, заяви депутатът от левицата Атанас Зафиров.

По думите му има информация за даване на концесия на апетитни плажове по ускорена процедура и с предвидими победители. Според него подготовката за продажба на тези земи става ясна от смяната на техния статут – от публична държавна в частна държавна собственост. Зафиров каза, че продаването на тези земи има и морален дефицит – от дълги години в Черноморец, където са голяма част от тези земи, има хора, които са с основателни инвестиционни претенции към МО, които не са били удовлетворени. „Ръководството на министерството няма моралното право да прави подобни сделки”, категоричен бе той. По думите му има подадени данни и за чистки в МО, явно с цел замитане на следи.

Депутатът от Бургас обяви още, че са били сменени бордът и изпълнителният директор на МБАЛ Бургас без никакви аргументи и неясно по какви критерии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика