БСП поиска ВиК да оттегли предложението си за по-висока цена на водата в Пиринско

Областният съвет на БСП-Благоевград изрази своето несъгласие с планираното увеличение на цената на водата в Пиринско с нарочна декларация. Социалистите заявиха,че предложението за новата цена не било подложено на необходимия обществен дебат и поискаха такъв.

"В момент, когато страната ври от недоволство срещу високите цени, бедността и ниския стандарт на живот, да се вземе решение за рязко увеличение на цената на водата с около 20 % и то на територията на област Благоевград, където водоснабдяването се осъществява предимно с гравитачни води, при това тихомълком непрозрачно, в разрез със всичко обществени норми в една развита Европейска държава от 21 век, е меко казано скандално", заявяват от БСП в своята декларация.

Те настояват ръководството на ВиК Благоевград да оттегли това предложение, докато с него не бъде запознато населението в областта. Социалистите настояват във всяка една община да бъдат проведени нарочни срещи, на които да се обяснят причините, поради които се планира поскъпване на водата. Да се обсъди също така и бизнес планът на ВиК след евентуалното увеличение на цената на водата.

"Факт е, че в много от общините ВиК мрежата е в лошо състояние, а инвестициите, които прави дружеството за подобряването й са минимални. Нека припомним, че в голяма част от общините водохващанията и другите крупни инвестиции са осъществени на предишни етапи - ПСПВ и ПСОВ, с което е осигурено пречистването на питейните и отпадни води, както и печелейки европейски средства чрез инфраструктурни проекти, общините подменят водоснабдителни и канализационни мрежи", посочват в декларация Областния съвет на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика