БСП прати в Конституционния съд процедурата по приемане на бюджета

БСП внесе жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет. Искането засяга чл. 6, ал. 1, раздел 2, т. 12. „Субсидии и други текущи трансфери” и касае средства за ремонт на храм-паметника „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир. Точката от бюджета беше прегласувана няколко пъти по време на второто четене на бюджета за 2018 г.

Жалбата внесоха заместник-председателят на „БСП за България“ Жельо Бойчев, секретарят на групата Филип Попов, депутатът проф. Румен Гечев и други. Документът е подписан от 65 народни представители.

"Управляващите не могат да гласуват законите 130 пъти, в Конституцията е казано, че се гласува два пъти, взимат си шапките и си отиват", коментира Румен Гечев. Той поясни, че с третото гласуване на средствата в бюджета за 2018 г. за "Св. Алекандър Невски" и Зографския манастир, управляващите са нарушили Конституцията.

"Неприемливо е, че управляващите посягат на вярата на българите, тъй като ставаше дума за малко над 1 млн. лв., които трябваше да отидат в светинята „Ал. Невски“ и в Атон, които са свързани с българската история и вяра. Посегнаха и на новите лекарства, които даваха шанс на онкоболните. Вторият въпрос беше решен днес отново с гласовете на целия парламент, но след като бяхме разигравани управляващите. Сега внасяме възражение за нарушението на Конституцията, защото най-святото нещо е тя. Не може да позволим, който и да било да атакува нея“, каза проф. Гечев.

Атакуваме процедурата за държавния бюджет – искаме тя да се осмисли и изпълни със съдържание, каза Жельо Бойчев. „Искаме да бъде обявена за противоконституционна процедурата за приемане на този бюджет. Това беше една голяма битка в парламента. Очакваме Конституционният съд да се произнесе положително, защото управляващите обезсмислиха дебата и процедурата по приемане на бюджета, защото видите ли нито едно предложение на опозицията не може да се гледа, защото нарушава финансовата рамка, зададена от Министерски съвет предварително", добави Бойчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика