БСП: Управляващите взеха нищожно решение за нова ваканция

„Решението за нова ваканция на НС е нищожно решение. Така управляващите стартирахте с фалстарт това заседание”. Това заяви в пленарна зала секретарят по законодателството на ПГ на "БСП лява България" Филип Попов по повод на гласуваната от народните представители от управляващата коалиция нова ваканция без заседания в седмицата преди президентските избори. Той подчерта, че е гласувал против, защото така направеното предложението не отговаря на процедурите записани в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който има силата на закон.

„Така направено предложението тук от трибуната без да е внесено към основния проект, който днес имаме като дневен ред, а самостоятелно - не почива на никаква правна логика и принципи”, категоричен бе той.

Попов каза още, че народните представители не са били запознати с предложението и няма практика такива предложения да се правят от трибуната. Той обясни, че за да има проект за решение то трябва да бъде внесено писмено по реда на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, да бъде разгледано в комисия и след това да влезе в дневният ред на НС.

„Нищо от тези изисквания не беше спазено. Парламентаризмът и законността отново бяха грубо погазени от Цветан Цветанов, от председателят на парламента и управляващите”, заяви той.

Народният представител от ПГ на левицата Георги Божинов заяви: „Решението което гласувахте е порочно. Единственият изход е да гласуваме неговата отмяна. Само това е достойно поведение на НС”. Въпреки дебата в зала депутатите от управляващото мнозинство си гласуваха нова ваканция, минути след отмяна на решението на предишната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика