БТПП: Намалява времето за разплащане между фирмите в България

С 10 дни се скъсява времето за междуфирмените плащания в България. Очертава се ясна положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията между компаниите като за 2018 г. Това съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), позовавайки се на доклад, изготвен от Intrum, за разплащанията от/към бизнеса.

Срокът е сведен до 27 дни, при 37 дни през 2017 г. Що се отнася до плащанията публичен сектор бизнес в България, периодът на разплащане на задълженията е 30 дни през 2018 г. и 31 дни през 2017 г.

Резултатите от изследването показват, че средноевропейското време за междуфирменото разплащане е 34 дни, като се отчита подобрение спрямо 2017 г., когато периодът е бил 37 дни.

Тревожно е, че плащанията от публичния сектор към бизнеса отнема по-дълго – средно 40 дни в Европа, въпреки факта, че директивата е задължителна за публичния сектор.

В отношенията между бизнеса и крайните потребители наблюдаваме по-кратък срок за разплащане, в сравнение с корпоративните разплащания. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България плащанията между бизнес и крайни потребители са средно 20 дни през 2018 г., а през 2017 г – 19 дни.

Основният извод от цялостното изследване показва, че клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността им да се справят с последиците от забавянето на плащанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси