Будителите от Приморско - посланици на националния ни дух

БЕРЛИН, от нашия кореспондент

Стотици българи и германци се докоснаха до магията на фолклорния ансамбъл “Приморско”.

Точно в Деня на народните будители, 1 ноември, певци, танцьори и музиканти бяха истински посланици на националния ни дух и култура. Ансамбълът изнесе невероятен концерт в препълнената голяма зала на посолството ни в Берлин, който никога няма да се забрави.

Четиридесетте майстори на фолклора с художествен ръководител Христо Йорданов бяха подбрали най-впечатляващото от богатия си репертоар, включващ 150 народни песни и 50 уникални танца.

Под нестихващи аплодисменти на публиката ансамбълът представи палитра от народната ни съкровищнца – от нестинарски танц и обреди до шеметните ритми на ръченицата. Танцьорите изпълниха фолклор от цяла България, като сменяха носиите си съобразно региона.

Организатори на впечатляващото събитие бяха Българският културен институт в Берлин и Германо-българският форум, а поради огромния интерес посланик Ради Найденов предостави салоните на посолството ни в германската столица.

Най-големият подарък поднесоха община Приморско и едноименният фолклорен ансамбъл към читалището. Като истински будители на народния дух те не пожелаха финансова подкрепа от домакините. Важното за тях беше да представят в Берлин уникалното ни народно изкуство и то не само по време на концерта. След продължителни аплодисменти тези майстори на вокала и ритмите подеха народни песни и поведоха кръшни хора с публиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа