"Булгаргаз": Купеният наскоро по-евтин газ ще повлияе на цените през есента и зимата

Купеният наскоро на търг по-евтин природен газ ще повлияе на цените на синьото гориво през есенно-зимния период”. Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, цитиран от БГНЕС.

"През следващото тримесечие ще бъде обявен нов търг за покупка на газ, по-евтин от този, който получаваме по дългосрочния договор с руската компания „Газпром експорт“, посочи още Павлов.

„Планираме тези количества да бъдат нагнетени в газохранилището, да бъдат доставени през зимния период. Предполагам, че ще бъдат над 50 милиона кубични метра. Това са възможностите, към момента, за третото тримесечие. Също така, стриктно изпълняваме и нашия договор с „Газпром експорт“. Съгласно договора „Булгаргаз“ има задължение да приема през летния период определени количества. В тази връзка ние ще закупим тези количества, които няма да доведат до нарушаване на договора с основния ни доставчик“, добави Павлов.

Той заяви още, че няма да коментира информация от пресата за цената на купения газ, нито детайли около сделката.

„Булгаргаз“ има готовност да купи газ и чрез пряко договаряне, ако цената, която се предлага от търговеца, е по-ниска от доставната, тъй като това дава възможност крайната цена за потребителите да бъде по-ниска. Николай Павлов допълни още, че от юли се очаква синьото гориво да поевтинее с около процент, но не се ангажира с прогноза как това ще се отрази на сметките на потребителите.

По повод заявеното желание от топлофикациите да искат увеличение в цената на топлоенергията Павлов коментира, че със сигурност цената на природния газ няма да окаже негативно влияние върху цената на топлинната енергия. „Всички наши усилия са насочени към намаляване цената на газа, но тя е само един от факторите при формирането на цената на топлинната енергия“, заяви той.

Топлофикационните дружества на София, Плевен, Бургас, Враца били проблемни клиенти и „Булгаргаз“ следял много внимателно поведението им. Те имали затруднения с погасяването на своите задължения и това оказвало влияние върху финансовата стабилност на дружеството, защото техните постъпления формирали над 40% от паричния поток на компания.

„Просрочените задълженията на "Топлофикация София" са достигнали 126 милиона лева”, каза Павлов. Миналото лято се наложи Българският енергиен холдинг да изкупи дълга на столичното дружество от близо 100 милиона лева, за да може "Булгаргаз" да си плаща за доставката на гориво през зимата:

"Ръководството на "Топлофикация-София" е наясно, че като си заплащат задълженията за природен газ те гарантират не само техните доставки, но и доставките на всички останали клиенти. Имаме уверението им, че до края на месец юни техните задължения няма да надхвърлят 30 милиона лева, а до началото на отоплителния сезон всички задължения ще бъдат изчистени", допълни Павлов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес