Бум в търсенето на луксозни жилища

Продажбите на висок клас апартаменти в света растат с 11%

Намалява срокът за сключване на сделки

Продажбите на луксозни имоти отбелязват солиден ръст както у нас, така и в световен мащаб, показват данните на от анализ на Christie’s International Real Estate – една от най-влиятелните международни мрежи от брокери в света.

През 2017 г. и в началото на 2018 г. се забелязва цялостен ръст от 11% на сделките с висок клас имоти. Увеличената активност в луксозния сегмент е в резултат на бързото развитие на глобалната икономика, ниските лихви по банковите депозити, както и нарастващото доверие на клиента в експертното мнение на консултантските компании за недвижими имоти, коментират брокерите.

“В синхрон с напредъка на икономиката и продажбата на жилища, луксозният имотен пазар у нас също отбеляза динамична година. Високият сегмент в България се развива все по-бързо, следвайки световните стандарти за качество на обслужване и ексклузивност на предлаганите имоти. Аналогично на международните тенденции, през 2017 г., както и в първите месеци на 2018 г., интересът към луксозни покупки остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция”, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в компания за луксозни имоти.

Запазва се тенденцията за несъответствие между търсенето и предлагането на имоти във високия сегмент както у нас, така и в международен план. Това явление води до по-голяма активност от страна на заинтересованите купувачи и ускорява сключването на сделки. Специалистите посочват, че ако през 2016 г. обичайното време за осъществяване на продажба на луксозен имот е 220 дни, през 2017 г. то спада на 190 дни. Причината е засилената конкуренция между представители от различни демографски групи, чийто доход и начин на живот традиционно се различават.

В международен план, Виктория, столицата на Британска Колумбия, е пазарът, в който се отчита най-голяма активност при сделките с висок клас имоти на първичния жилищен пазар, като средното време за луксозна продажба е само 32 дни. На вторичния пазар на луксозни имоти пък най-голям е интересът към жилища в град Санта Фе в Ню Мексико, където ръстът на броя сделки през 2017 г. спрямо 2016 г. е 18%.

Освен икономическите фактори, които оказват силно влияние върху луксозния пазар на недвижими имоти, политическите явления, характерни за различните страни, също въздействат на продажбите. Политическа нестабилност, политизация на имуществената собственост и заплаха от тероризъм са сред факторите, върху които чуждестранните клиенти най-често се фокусират при инвестиция в луксозен имот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти