Бум на сифилис в Сливенска област

Кожният център е в ликвидация

Обществено напрежение цари в Сливен заради ликвидацията на Центъра за кожно-венерически заболявания. Аргументите на общината за закриването му са финансови, но от друга страна медицинските доводи на лекарите специалисти са тревожни - статистиката нарежда 90-хилядния Сливен на второ място в страната след 2-милионна София по заболяемост от сифилис.

Кметът Стефан Радев предлага кожният център да бъде ликвидиран. Идеята е центърът да стане отделение в областната болница, а докато тече процедурата по ликвидацията му, тя да плаща наем за активите му.

Към момента 111 са случаите на сифилис, които се водят на диспансерен отчет. 34 са новорегистрираните до началото на август, има и две деца с вроден сифилис, които все още не са диспансеризирази. Наскоро, не за първи път, е открито и 3-годишно със заразни форми на болестта.

По оценка на здравното министерство кожният център е уникално здравно заведение за Сливенска област. Заболяванията на кожата и на подкожната тъкан в региона са на четвърто място след онкологичните заболявания, инфарктите и инсултите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България