Бунтовниците хути взривиха дома на бившия президент на Йемен Али Абдула Салех

Бунтовните „хути“ взривиха дома на бившия президент на Йемен Али Абдула Салех в столицата Сана и се предполага, че може да са го убили, докато се е опитвал да избяга, предава РИА Новости, като се позовава на публикации в близкоизточната преса.

Информацията за събитията в Йемен постъпва по различни канали и за момента е доста противоречива. Сигурно е, че домът на Салех е взривен, но местонахождението му засега не е известно.

Според данни на иранската агенция Tasnim, бившият президент е убит от „хутите“, докато се е опитвал да избяга от Сана на изток – в провинция Мариб. От своя страна източници от партията на Салех „Всеобщ народен конгрес“ опровергаха тази информация и я определиха като слух.

Междувременно президентът на Йемен Абд Раббу Мансур Хади даде заповед на подчинените си въоръжени сили да се отправят към Сана, където от миналата седмица тече конфликт между неотдавнашните съюзници – бунтовните хути и привържениците на Салех.

Боевете започнаха около най-голямата джамия в града, носеща името на бившия президент, а скоро след това те се разпространиха и в останалата част на столицата. Според съобщения от телевизия Sky News Arabia, към понеделник в резултат от боевете има най-малко 245 жертви и в момента те продължават с използването на танкове и друга техника.

В събота, след неуспешния опит за разрешаване на конфликта, партията на Салех призова народа на Йемен да защити страната от „хутите“. Арабската коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, приветства тази инициатива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток