Бургаските археолози са набелязали три обекта за разкопки и търсене на уникални артефакти

Археологическото лято за нас започва след броени дни- от началото на април. Това съобщи за Труд Милен Николов, шеф на Регионалния исторически музей в Бургас. През този сезон, в плановете на археолозите са залегнали два обекта. Първият е "Акве калиде". В сектора, източно от Римската баня, ще продължат разкопките. На това място се предвижда да има музей, обясни Милен Николов. Мторият обект, където ще се търсят артефакти е Русокастро. Там ще продължи разкриването на цитаделата на крепостта, а разкопките ще започнат през юни.

Три месеца по- късно- през септември ще се работи и на крепостта "Порос"- в бургаския квартал "Крайморие". Досега на територията на крепостта, която е от 6 век, са разкрити четири бойни кули, базилика и римска вила.

"Археологията е изненада. Всичко е възможно. Никога не се знае дали ще намерим съкровище и изключителна находка", коментираха бургаските археолози. През миналото лято в Русокастро те откриха средновековен калдъръм в крепостта Русокастро. По него са стъпвали цар Иван Александър и император Андроник ІІІ Палеолог. Калдаръмът е много добре запазен, от XIV век е, много дълго време е стоял под земята.

В Приморско пък откриха златно съкровище в местността "Силихляр. Става дума за изключително рядка находка от времето на Александър Македонски.

Съкровището представлява комплект от украшения за главата на кон, които са били използвани по време на тържествени шествия и празници и е от чисто злато. Били са поставени в гробно съоръжение и по чудо не са били плячкосани от набези на крадци и иманяри. В момента съкровището е на експертна оценка, в Приморско ще бъде изградена зала, подходяща, за да бъде изложено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони