Бургаски маринист с 35 платна за юбилея си

Снимка: Архив

35 творби са включени в юбилейната изложба на художника Йордан Маринов по повод 75-годишния му юбилей. Експозицията бе открита в Дружеството на бургаските художници.

"Когато бях на 16-17 години се разхождах по морския бряг, където художник рисуваше морето. Оттогава тази гледка се вписа в душата ми и знаех, че ще се занимавам с изкуство. Баща ми започна да ми прави кутии, да се купуват бои... дори във времето на Прехода не съм съжалявал за избора си. Изкуството е добрият дявол вътре в теб, който никога не те напуска " - споделя с усмивка творецът.

Художникът не крие, че има още две музи - дъщеря си и съпругата си, на които също посвещава част от изкуството си.

Акцент в експозицията са четири платна, рисувани преди 90-та година. Едно от тях носи името "Юбилейни дни", създадено 1978 година. В него се преплитат битови образи и емблематични моменти от Освобождението на България. Посетителите на експозицията ще видят още емблематичната картина "Viva Espana". В нея са събрани емоциите от пътуване до Испания и образите на Ненко Токмакчиев, Кирил Симеонов и други популярни творци.

Йордан Маринов завършва стенопис във Велико Търново през 1971 година и е един от първите, които налагат тази школа в Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България