Бургаски рибари: След лефера дойде барбун, паламудът тръгнал към нас (ВИДЕО)

След като бургаските рибари наловиха доста лефер, сега е ред на барбуна. Паламудът още не е дошъл, може и да не дойде. Рибарите от Турция са казали на нашите, че край Енеада се е появил и тръгнал на север. Дали ще мине край нашите брегове, никой не знае.

"Има такива години. Може и въобще да не дойде. Тази есен хващаме по две-три циганки и си ги продаваме на комшиите по 12 лева килото. Явно, бедна есен е тази. Всичко зависи от цикличността на морето, има си цикъл за всяка риба или рак", смятат рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас. През уикенда с чепарета те са ловили и малко сафрид, който се появил в местността "Биволите" край Черноморец, и попчета пак на същото място. Вечер няколко лодки излизали и за зарган. Заграждали го с мрежите, защото в тъмното пасажите светят, подобно на паламуда, и го хващали.

Несебърските рибари пък наблягат на барбуна. Те също дават пример, че определени видове риба или раци дълго време ги няма в морето, после има голяма популация. Например с рака "павур", който от няколко години хващат. Преди да се появи 15 години от него нямало и следа.

Миналата седмица румънските рибари предупредили нашите да чакат чернокопа от техните брегове. Така риболовците непрекъснато държат връзка и следят движението на рибата. Според несебърци обаче, за да дойде чернокопът, трябва водата да изстине още, сега е прекалено топла за тази есенна риба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България