Бургас отново има зоопарк с лемури и камили

Любимецът на децата от миналото - Пешо маймуната, е препариран

Бургас отново има зоопарк, след като години наред не е имал такава атракция. Старият зоопарк, който мнозина помнят от своето детство и бе на централно място в Морската градина, бе закрит. В Деня на детето - на 1- ви юни 1969- та година, преди половин век, бе открит зоопарк в Айтос. Години наред родителите трябваше да пътуват до съседния на Бургас град, за да видят децата им интересните обитатели и да се порадват на животните в живописния парк "Славеева река".

Сега "Зоопарк Бургас" ще бъде официално открит в събота, 20 април, от 11.00 часа. През целия ден посетителите ще бъдат допускани без входна такса. Поводът е прекрасен - съвсем наскоро бургаският зоопарк стана един от десетте лицензирани зоопарка в България. Той съществува от няколко години насам, но бе със статут на зоокът.

Негов създател е учителят по биология Кръстьо Дъбов. Той е любител на животните- албиноси, затова в зоопарка има бели вълци, кенгуро и дори камила- албинос. Тя се нарича Шейх, а освен нея има малко камилче, наречено от децата Бейби.

С новия лиценз собственикът на "Зоопарк Бургас" Кръстьо Дъбов получи правото да отглежда и примати. Първите вече пристигнаха - това са чифт мадагаскарски лемури и чифт маймунки от вида зелена морска котка.

Бургазлии разказват, че едновремешният любимец на децата- маймуната Пешо е била пренесена от Бургас в Айтос, но преди повече от 12 години е починала. Сега е препарирана и е поставена като атракция в айтоско заведение "на сухо и проветриво място", казаха местни жители.

"Когато аз дойдох в зоопарка, той вече бе препариран. Не може със сигурност да се каже дали е същото животно, няма никакви документи, които да удостоверяват това", каза шефката на зоопарка в Айтос Росица Златева.

Пешо маймуната бе легендарна фигура, според бургазлии, на него е посветена и веселата детска песничка "Пешо маймуната, скача по трибуната, вика и крещи: Дайте ми пари".

В Айтос обаче сега има друга маймуна с името Пешо, който преди све години избяга от клетката си поради невнимание на един от работнииците в зоопарка. Отсъствието му не траяло дълго, тъй като Пешо бързо бил привлечен обратно с няколко банана.

Според Кръстьо Дъбов, във всеки зоопарк има Пешо маймуната, тъй като децата обикновено така кръщават любимеца си. В новия зоопарк новите маймунки са Софи и Симеон /Мони/.

Тъй като се очаква голям интерес към събитието, на 20 април към кварталите "Черно море" и "Рудник", в близост до които се намира новият зоопарк, ще пътуват големите съчленени автобуси от градския транспорт, по обслужващата линия №6. "Бургасбус" ще пусне и два извънредни курса, съобщиха от общината, която е съорганизатор на празника по откриването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България