Бургас с два нови електромобила

Бургас вече е с два нови екологични електромобила. Това е част от нейната последователна политика за насърчаване използването на щадящ околната среда транспорт, в контекста на глобалните климатични промени и усилията на много държави по света постепенно да ограничават употребата на фосилни горива /нефт, газ и въглища, съобщиха от кметството в морския град.

Двама от заместник кметовете на общината- Руска Бояджиева и Красимир Стойчев, както и председателят на местния парламент Костантин Луков, първи тестваха возилата. Голяма част от стойността за новите автомобили бе заплатена чрез привлечено финансиране от Националния доверителен екофонд, така че не тежат на общинския бюджет, коментираха те.

В Бургас Синята зона е безплатна за престой на електромобил, безплатно е и зареждането.

В момента може да се ползват две зарядни станции - едната е на открития паркинг на ул. "Гурко", втората в подземния до Операта, но Общината има готовност да увеличи броя им сама или в партньорство, уточниха от пресцентъра на общината. Двата нови електроавтомобила са зачислени съответно на дирекциите "Околна среда" и "Управление при кризи, обществен ред и сигурност".

Полезното е, че годишно, използването на тези автомобили пести няколко тона вредни емисии във въздуха.

Много по-осезаем ще е ефектът върху околната среда, ако повече бургазлии започнат през следващите години да карат електромобили. Затова Общината първа дава пример и то не само чрез използването на такива превозни средства в непосредствената си работа. С едно зареждане на литиево-йонната батерия, новите возила могат да направят пробег от 212 километра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони