Бурен шквал и градушка като яйце вилняха в Шуменско

Хората в с. Царев брод: Черно като в кюнец, зеленчук не остана

Силен шквалов вятър, който духа от всички посоки, примесен с градушка до размерите на яйце, вилня в Шумен и околните села след 20 часа в сряда. Има изкоренени дървета, паднали върху автомобили, потрошени са ел. стълбове, скъсани са жици, има щети по покриви и санирани блокове, а зеленчуковите градини в близкото село Царев брод са унищожени. От първия час на бедствието кметът на Шумен Любомир Христов и екипът му правят огледи по най-засегнатите улиците на града. В четвъртък екипи трескаво почистваха засегнатите райони в центъра, около болницата и кв."Гривица". На над 50 сигнала за спасяване са се отзовали шуменските огнеборци. По чудо няма ранени хора.

Вятърът е бил със скорост 18 метра в секунда, а на места е стигал 24 метра според мястото, обясни Лили Велева, ръководител на метеорологичната станция в града. В Шумен ледените късове са били с размери 16 мм, но в близкото село Царев брод стигнали до размерите на малко яйце. Там масово са потрошени и пробити покриви на къщи и навеси.

"Затъмни се като в кюнец, изви се страшна фъртуна. Затварям прозорците на къщата, а по тях блъска градушка, като юмруци. Много се изплашихме", обснява 73-годишната Теменужка. Когато бурята утихнала, в градината заварила бели преспи.

"За последните три дни два пъти ни удря градушка, знаете ли как се бере грозде с търмък?..", пита съседът й Йордан/72г./. Зелени чепки и листа са на земята, нищо не е останало на асмата. В градината пък личат видими ями от небесния лед. В селото са потрошени и стъкла на автомобили. 52-годишната Александрина плаче за старичкият "Ситроен" останал без задно стъкло и за продънения покрив на сайванта. "Нямаме застраховка, мъжът ми лежи с цироза. Какво ще стане?", пита жената.

Повече от пет населени места бяха без ток във фаталната нощ, а в четвъртък все още се отстраняваха повреди по захранването на шуменските села Войвода и Вълнари. Наводнени трафопостове и скъсани жици са причината за авариите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България