Бурята взе 7 жертви в Централна Европа

Оражев код за силен вятър в в 17 области у нас

Най-малко 7 души загинаха вследствие на бурята, връхлетяла Централна Европа. Силните пориви на вятъра прекъснаха електроснабдяването на някои места и внесоха смут в движението по магистралите и железопътните линии.

Германската полиция съобщи, че равносметката й вече включва три жертви. Починал е 56-годишен мъж, тежко ранен при преобръщането на яхта - корабокрушение, при което загина 48-годишна жена, а 48-годишен пътник изчезна. 63-годишен се е удавил в придошли води, които го изненадали заспал в неговия микробус, съобщи БНР. Наводнени са някои улици в Хамбург, Северозападна Германия, по-конкретно край рибния пазар недалеч от река Елба. Прекъснати са редица жп линии в северните провинции, съобщи компанията "Дойче бан" и прогнозира възстановяване на трафика днес следобед.

Бурята, наречена "Херварт", взе две жертви и в Чехия - жена и възрастен мъж били убити от паднали дървета съответно край Требич и Жичин.

В Полша, недалеч от Шчечин, загина шофьор на кола, която се блъснала в паднал на пътя клон, съобщи пожарната. Друг полски автомобилист е бил убит в град Ополе от клон, паднал върху неговия автомобил.

Оранжев код заради силния вятър е в сила в 17 области на Източна и Северна България за днес.

На места се очакват пориви на вятъра до 100 километра в час, предупреждават синоптиците. Десетки сигнали за паднали дървета са получени в Гражданска защита. Епицентърът на циклона - причината за бурята, която от няколко дни бушува в Централна и Северна Европа се мести на изток и през следващите дни ще премине на север от нашата страна, като ще донесе силни ветрове и у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България