Буря, полицейски щурм и 4 гола в мача на века

Буря, полицейски щурм, 4 гола и над 50 000 зрители украсиха първия финал за Копа Либертадорес между „Бока Хуниорс“ и „Ривър плейт“. Двубоят завърши 2:2 на претъпкания стадион „Бомбонера“, но всичко ще се реши на 24 ноември на „Монументал“.

Мачът на века, както в Южна Америка определят това издание на Суперкласико, трябваше да се играе още в събота вечер. Пороен дъжд обаче охлади страстите в Аржентина. Страната е разцепена на две заради епичния сблъсък. Никога до този момент в историята на турнира двата колоса не са спорили на финал. Надпреварата е аналог на европейската Шампионска лига. Въпреки това, нито една българска телевизия не предаде първия двубой от зрелището, като почти сигурно така ще бъде и със срещата реванш.

Съперничеството между двата аржентински гранда, а и трофеят от най-престижния клубен турнир на Южното полукълбо, бяха нагорещили страстите много преди самия двубой.

Билетите на „черно“ достигнаха невижданите 35 000 долара. Журналистите също втрещиха. Над 1600 бяха заявените акредитации, но точно 959 представители на медиите влязоха на стадиона.

А мачът започна с... полицейски щурм. Той бе в съблекалнята на гостите от „Ривър Плейт“. Униформените тършуваха сандъците и саковете с екипировка. Те търсиха радиостанция, която да позволява на наказания за четири мача треньор Марсело Гаярдо да бъде в комуникация със своите помощници. Такава не бе намерена. Специалистът, който дори нямаше право да бъде на стадиона, изгледа срещата на стадион "Монументал". На „Бомбонера“ нямаше и подкрепа за неговия тим. Президентът на държавата Маурисио Макри, който е най-успешният бос в историята на „Бока“ (в периода 1995-2007 година), предложи преди сблъсъка да бъдат пуснати 4000 фенове на гостите в двата финала, след като от пет години има забрана такива да не посещават местното първенство. Тази идея беше моментално отхвърлена от ръководствата на двата гранда, които обявиха, че няма как да се справят със сигурността.

Това накара над пет хиляди фенове да се изсипят пред "Монументал", за да изпратят своите любимци с песни, знамена и факли. Това явно даде резултат и „Ривър Плейт“ изигра силен мач. Същото важи и за домакините, като специалистите са категорични: И двата тима трябва да съжаляват, че не победиха.

Отборите си размениха по гол в рамките на минута. Това се случи в средата на първото полувреме. Тогава Абила откри за „Бока“, но Прато в следващата атака отбеляза за 1:1. Резервата Дарио Бенедето даде отново аванс на домакините, но автогол на Искердос възстанови статуквото.

"Малките детайли са решаващи за триумфа, но в първата среща двата отбора се борихме много и вярвам,че равенството е справедливо", каза Хавиер Пинола от "Ривър Плейт".

"Държахме победата в ръцете си, но я оставихме да избяга", заяви Гилермо Барос Скелото, треньор на "Бока".

Така интригата се запази за края на ноември. За общия резултат не важат головете на чужд терен, като при равенство след 180 минути игра следват две продължения по 15 минути. Ако няма нов победител, шампионът ще бъде излъчен след изпълнение на дузпи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят