Бутат над 140 бараки в „Захарна фабрика“

500 души живеят в постройктие

Ще бъдат съборени 143 незаконни постройки в ромската махала в столичния квартал „Захарна фабрика“.  Днес започна акцията по премахването им. Тогава бяха съборени около 20 къщи. До сблъсъци между живущите в махалата и органите на реда не се стигна, когато полицията влезе в гетото. Ромите са били предупредени, че ще им бъдат съборени постройките и ще им се осигури подслон. Напрежението бе само в сутрешните часове, защото пътят беще отцепен и се пропускаха само автобуси от градския транспорт, което изнерви шофьорите.

Заповедта за премахването на сградите е била издадена в края на 2016 г.

Кметът на район „Илинден“ Иван Божилов обясни, че над 50 души вече са извадени от къщите им. Тези, които са потърсили убежище ще бъдат настанени в домове за бездомни. След това, ако потърсят помощ от институциите, ще им съдействат отново, обясни кметът. В махалата по адресна регистрация живеят над 500 души. Събарянето ще продължи в момента, в който се намери къде да бъдат настанени обитателите на постройките. Божилов бе категоричен, че нито една майка или дете няма да останат без подслон. За хората, които имат право е осигурена възможност да бъдат настанени за до три месеца в дома "Света София" или в този в "Люлин". С тях ще се работи да си намерят жилище под наем или ще им се даде общинско.

Божилов обясни, че теренът е предвиден за озеленяване и след премахването на всички бараки на мястото ще бъде засадена растителност. „Когато имаме възможност, пак ще продължим със събарянето на незаконните постройки. В рамките на този мандат сме си заложили да бъде премахнато всичко. Да се надяваме, че това ще се случи до края на годината. Сега продължаваме с разчистването на бутнатите сгради“, коментира Божилов. Създадена е и организация за извозване на багажа на хората, чиито къщи ще бъдат разрушени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България