Бутафорните ни крепости в мерника на Лондон

Пореден пример за безумно харчене на евросредства

Туристите изразходват по-малко време и пари за културни дейности в България

„Те бяха засипани с милиони евро от европейското финансиране, за да върнат миналото величие на срутените древни стени и арки. Но старинните замъци и крепости в България станаха за посмешище, след като лоша реконструкция ги направи да изглеждат като направени от сирене и картон и са отблъскващи за туристите”, пише влиятелният лондонски The Telegraph, близък до правителството. В контекста на истерията около Брекзит, статията може да се тълкува като нагледен пример за безумно харчене на евросредства, 15% от които всъщност плаща Великобритания.

Докладът на Balkan Insight разкри и несъответствия във финансовите отчети на компаниите, които поддържат крепостите, което предполага, че приходите от туризъм са далеч по-ниски от очакваното.

Например, по официална информация крепостта Кракра е била посетена от 15 412 туристи през 2016 г., но е направила само 8 000 евро от продажби на билети и турове – въпреки че средната цена на билета е 2 евро.

Неотдавнашно проучване на Националния статистически институт пък установи, че туристите изразходват по-малко време и пари за културни дейности в България.

За периода на финансиране от 2007 г. до 2013 г. по програмата за регионално развитие на България бяха заделени около 138,5 милиона евро за инвестиции в проекти за устойчив туризъм.

Възстановяването на крепостта Кракра, позната днес като "картонения замък", бе толкова зле прието, че местните власти обещаха да разрушат допълненията през 2019 г. Междувременно византийската крепост Яйлата е наречена "крепост от сирене", след като е възстановена с гладки бели блокчета.

„Повече от 70 културно-исторически местности се възползваха от тези инвестиции, като всички те бяха направени в тясно сътрудничество с Министерството на културата и в консултация с експерти, а проектите бяха подробно наблюдавани от отговорния управляващ орган”, заявява източник от Европейската комисия. Българското правителство отказа коментар.

Превод и коментар: „Гласове”, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения