Бутефлика сдава властта в Алжир

Протестиращи ликуват след оттеглянето на Бутефлика от изборите.

Ветеран дипломат ще води прехода

Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика (82 г.), който е на власт от 20 години, обяви, че няма да се кандидатира за пети пореден мандат начело на страната, предаде Ройтерс.

Освен това той реши да отложи за неопределено време изборите за държавен глава, планирани за 18 април, обеща социални и икономически реформи, както и нова конституция, която да бъде подложена на референдум. А премиерът на страната Ахмед Уяхия подаде оставка.

До обрата се стигна след седмици на масови протести срещу поредното кандидатиране на Бутефлика. Той е във влошено здраве след прекаран през 2013 г. инсулт, откогато рядко се появява публично. Опонентите му смятат, че той не е в състояние да управлява. След като преди около месец Бутефлика съобщи, че се бори за нов мандат, почти всеки ден десетки хиляди алжирци излизат на протести срещу него и политическата система.

Бутефлика няма да се оттегли веднага от властта, преди да го стори ще бъде организирана национална конференция, която да подготви прехода към нова власт. Нейната работа се очаква да приключи в края на 2019 г., след което ще има избори. Конференцията вероятно ще бъде оглавена от ветерана дипломат Лахдар Брахими - бивш външен министър на Алжир и настоящ спецпратеник на ООН за Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят