Бутици шият маски, за да избегнат фалит

Моделите, които бутиците шият, не винаги са от специалния трислоен плат, който е сертифициран за целта, но все пак поръчки на обикновени маски не липсват.

Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Цените достигат средно около 15 лева

Липсват предпазни очила в строителните хипермаркети в София

Търговията с предпазните многократни маски спасява бизнеси от фалит. Едни от най-засегнатите браншове в момента са заведенията от една страна, а от друга бутиците за дрехи, чиито обекти или са затворени, заради извънредното положение, или имат огромен спад на продажбите. Само вторият, обаче има вариант да спаси приходите си от продажби, като пренастрои поточната си линия от шиене на дрехи към производство на многократни текстилни маски.

Търсенето им е голямо, заради това цените варират от 1 лев за напълно обикновена текстилна маска, в син цвят и с бял ластик, до дизайнерски от 5 до 15 лева. Продуктът е таргетиран за дамската аудитория, тъй като 80% от клиентите на бутиците за дрехи са жени. Заради това десените са най-разнообразни - на пеперуди, камуфлажни, на сърца, на анимационни герои и други.

Моделите, които бутиците шият, не винаги са от специалния трислоен плат, който е сертифициран за целта, но все пак поръчки на обикновени маски не липсват. Повечето дизайнерски предпазни средства се шият от памук или неопрен, имат и вграден джоб за поставяне на марля или памук.

За да са в рамките на закона, дизайнерите посочват в описанието, че това не е медицинско изделие, а думата “коронавирус” умишлено не присъства в описанието им, за да не ги нарекат техните клиенти “спекуланти”. Именно такова бе обвинението към една от популярните български дизайнерки на дрехи, която започна още в първите дни, след обявяването на извънредното положение, да шие предпазни маски, като каза, че го прави, само за да запази своите служители на работа, а не с цел печалба. Други дизайнери, за да не бъдат обвинени, че се възползват от извънредното положение у нас, подаряват маска при всяка направена поръчка онлайн.

След медицинските, дизайнерските и ръчно направените маски, най-търсени са строителните, които имат клапа, която не пропуска фини прахови частици. Но те вече липсват в някои от строителните хипермаркети в София, няма и очила. Но в онлайн магазините, където ги има, те струват 13 лева, вместо 5 лева, каквато им бе цената през януари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини