БФС изхвърли „Верея“

През 1995 година БФС изхвърли „Янтра“ от футбола за уредени мачове. 24 сезона по-късно същата съдба сполетя „Верея“. Старозагорският клуб вече бе наказан с финансова глоба за съмнение за черно тото. Комисари от УЕФА са продължили да разследват мачовете на „Верея“ за манипулиране и са препоръчали крайната мярка.

В дисциплинарния правилник на БФС има точка, която предвижда да се наложи наказанието при множество съмнителни двубои. Комисията по феърплей и етика е сезирала дисципа за постъпило писмо от експерта по почтеността с пет броя доклади, предоставени от УЕФА и констатирали сигнали за уредени мачове. Освен това европейската централа е изпратила документ за нерегламентирано финансиране на „Верея“ от китайски граждани, свързани с международни синдикати за манипулиране на футболни срещи по света. БФС/ е представил всички данни на прокуратурата.

На този етап наказанието е „Верея“ да играе във втора професионална лига от следващия сезон. Треньорът Иван Вутов, който слага край на кариерата си от новия сезон, обяви, че клубът няма да вземе професионален лиценз и ще отиде в аматьорския футбол. Всички мачове на „Верея“ до края на сезона ще са служебни победи за съперниците на тима.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ