БЧК-Варна продължава кампанията „Дари кръв, вземи билет“

Хуманната инициатива е на XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми

Остават две седмици до старта на XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми, който ще се проведе от 12 до 15 октомври под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова. Форумът ще събере на 6 сцени във Варна и Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ стотици игрални и документални ленти от шест континента, сред които култови заглавия, отнесли престижни награди от международни фестивали.

Тази есен Червенокръсткият фестивал положи началото на уникален социален експеримент, целящ да подпомогне проблема с нарастващия недостиг на кръводаряване в България. Кампанията „Дари кръв, вземи билет“ предвижда всеки кръводарител да получи безплатен билет за някоя от най-касовите прожекции в рамките на фестивала, както и едноседмичен пропуск за паралелната програма на форума.

Акциите по кръводаряване продължават на 30 септември в Районния център по трансфузионна хематология и на 9 и 10 октомври - в ректората на Медицинския университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ във Варна. Всички, които се включат в хуманната инициатива, ще бъдат сред малцината киномани, които ще могат да видят един от емблематичните филми от фестивалната програма - „Диванът на Сталин“ (Франция, Португалия, 2016 г. ) с Жерар Депардийо, последния филм на Анджей Вайда „Остатъчни образи“ (Полша,2016 г.) или „Фортуната“ (Италия, 2017 г.), отличен с наградата за най-добра женска роля, в лицето на актрисата Жасмин Тринка, на тазгодишния фестивал в Кан.

XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми ще премине под мотото „Агресия –Хуманност – Кино“.

Състезателната програма е подбрана от селекционна комисия с председател проф. д-р Темелко Темелков сред рекордните 1890 филма от 107 държави. Международното жури, което ще оценява заглавията, е в състав: председател – режисьорът Бепе Чино (Италия) и членове – Арман Пеккая (Турция), Карла Ронга (Италия), доц. Емануела Мутафова (България) и Павел Васев (България).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България