БЧК няма запас от защитни маски

Председателят на БЧК акад. Христо Григоров

Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Българският червен кръст няма запас от маски за защита от грип. Това съобщи председателят на организацията акад. Христо Григоров, който бе гост на отчетното събрание на БЧК-Варна.

"Няма маски не само в България, но и в целия свят. Чух, че в Китай са арестували хора за продажба на фалшиви маски – всеки вакуум се използва", коментира Григоров. Той уточни, че до седмица централата на Червения кръст в Женева ще излезе с указания как структурите й да реагират при поява на коронавирус.

"Във Варна БЧК започва информационна кампания - отпечатани са листовки, а съветите за предпазване ще се разпространяват и чрез социалните мрежи", съобщи председателят на Областния съвет на организацията Илия Раев. Той отчете, че броят на доброволците расте, особено в младежката структура.

В цялата страна БЧК има над 20 000 обучени доброволци. За да действат ефективно при нужда, отношенията между тях и работодателите им трябва да се регламентират, подчерта Григоров.

"Призовавам отново управляващите да направят Закон за доброволчеството. Не може да се уволняват хора за участие в спасителни акции", апелира председателят на БЧК. Той даде пример с човек, помагал 2 дни при водното бедствие във варненския кв. Аспарухово, който после бил изгонен от работа заради самоотлъчка.

"В подобна ситуация са и 600 доброволци от планинската спасителна служба, които ежедневно рискуват живота си. Те също имат проблеми с работодателите си. Държавата трябва да им осигури защита", каза Григоров. Според него България е сред малкото страни в Европа без такъв регламент. У нас определени нормативни протекции има само за доброволците към общините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България